Otok Mali Lošinj, Osorčica

17.01.2019. 14:13

organiriza jednodnevni planinarski izlet na Osoršćicu, otok Mali Lošinj

u nedjelju, 17. veljače 2019.

Osoršćica na otoku Mali Lošin jepozornost planinara privukla još u 19. stoljeću, visoka je 589 metara, a na nju se još 1889. popeo austrijski prijestolonasljednik Rudolf II.

Tipična je krška planina vapnenačke građe. Ime je dobila po gradiću Osoru koji se nalazi neposredno ispod nje. Zanimljivo je, međutim, da se Osor ne nalazi na otoku Lošinju, nego na susjednom Cresu. Ime je nastalo u doba dok još Osor nije bio od Lošinja odijeljen današnjim morskim tjesnacem Kavadom, probijenim da bi se omogućio prolaz brodovima.

Polazak busa: Buzet, 6,00 sati, parkiralište Mašinova škulja, da bi stigli na trajekt u 7,30 sati.

Početak uspona je raskršće ceste prema naselju Pešćine iznad Nerezina (50 m) planinarskom stazom uspinjemo se, mimo lokve i odmorišta na vrh Sveti Mikula (557 m), gdje se nalazi istoimena crkvica, za lijepa vremena jako je lijep pogled i vidi se cijeli Lošinj.

Nakon kraće pauze krećemo prema najvišem vrhu Televrina (588) m i hrptom do planinarskog doma Sv. Gaudent, te se spuštamo u samo mjesto Osor.

Težina- laka staza, ukupno hoda cca 6 sati.

Cijena prijevoza:150,00 kuna, na bazi popunjenog minibusa (20 mjesta) sa troškovima trajekta.

Oprema: normalna planinarska, ovisno o vremenskim uvjetima.

PRIJAVE:     do 01.2.2019. na mail : mario.hreljak@buzet.hr ili na  mobitel 0916950663

NAPOMENA

Sudionici pohoda dužni su pridržavati se uputa vodiča. Organizator zadržava pravo promjene programa ovisno o okolnostima.

Odazivom na pohod svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima istoga, te da pristupa pohodu na vlastitu odgovornost.

Organizator:  HPD Planik Umag, podružnica Buzet.

Vodič na stazi: Mario Hreljak.

Arhiva vijesti