Tofana di Mezzo, Dolomiti, 26. - 27.7.2014, pripremni pohod

22.07.2014. 22:31

Planinarski pohod na Tofana di Mezzo (Dolomiti, Italija) - planinarski pohod koji služi kao priprema za pohod na Breithorn.

Tofana di Mezzo 3.244m, Dolomiti, Italija

Polazak osobnim automobilom iz:

BUJA

  u

  04

  sati

  kod škole

 

Opis izleta

Ferrata Giuseppe Olivieri i ferrata Gianni Aglio, Tofana di Mezzo, smatraju se zahtjevnijim ferratama i sigurno jedne od najljepših ferrata Dolomita. Sa interesantnim vertikalama i eksponiranim detaljima koji pružaju užitak, kao i prekrasnim vidicima na impresivan južni zid Tofane di Roses. Ferrata Olivieri vodi do vrha Punta Anna, a u nastavku ferrata Aglio vodi do najviše od tri Toffane.

Prvi dan

Planirani dolazak u Cortinu d'Ampezzo oko 8:00 sati. Početak uspona je u Rifugio Dibona (2025m), putem pl. put br. 421, dolazimo do Rifugio Pomedes (2302m) za 1h hoda. Od Rif. Pomedes, uspinjemo se 30 min u smjeru zapada do početka ferrate koji se nalazi na 2450m nadmorske visine.

Ferrata odmah kreće vertikalno na istočnoj stijeni Punta Anne na čvrstoj stijeni i dovoljno stepenica. Brzo dolazimo i do duge prečnice. Na Kraju prečnice, počinje vertikalni skok. Iz ove točke moguće je vidjeti ostatak ferrate. Vertikalni skok je u pojedinim dionicama zračan. Nakon nekoliko zahtjevnijih detalja dolazimo do podnožja samog vrha Punta Anna kojeg dostižemo uz mali uspon. Uspon na samoj ferrati traje oko 1h i savladavamo visinsku razliku na ferrati od 281m. U nastavku prolazimo po označenom pl. putu do Doss de Tofana, sve do početka ferrate Agilo na 2.900m. Ferrata Aglio je zahtjevna i zahtjeva dobru fizičku pripremu.

Silazak sa vrha odrađujemo silaskom do Rif. Giusasani (2561m) te nakon toga planinarskim putem br. 403 do Rif. Dibona.

Ukupno planirano vrijeme hoda prvog dana je do 7 - 8h. Težina: zahtjevna. Uspon: oko 1220m.

 (Izvor: http://www.planetmountain.com/Trekking/ferrate/itinerari/scheda.php?lang=ita&id_tipologia=35&comefrom=search&id_itinerario=127&gruppo=&cima=&nome=)

 Drugi dan

Nakon ustajanja u 7:00 i doručka, posjet Cortina d'Ampezzo, lokalnim znamenitostima po dogovoru sa sudionicima. Povratak u Buje planiran u popodnevnim satima.

 

Odazivom na pohod, svaki pojedinac potvrđujeda ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da pohodu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana pohoda, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa pohoda u slučaju nepredviđenih okolnosti obzirom na objektivne okolnosti na terenu.

 

Napomena: Oprema za ferratu – penjački pojas, osiguravajući komplet Y; kaciga, rukavice za penjanje, nošenje osnovnih planinarskih potrepština poput prve pomoći, sunčanih naočala, osobne ljekarne te zamka i dva karabinera s maticom.

 

PRIJEVOZ: oko 200 kn (4 osobe po autu)

NOĆENJE: U šatorima.

PREHRANA: iz ruksaka ili domovima. Domovi u okolici su opskrbljeni jelom i pićem (plaća svaki sudionik davatelju usluga).

PRIJAVE: na mobitel vodičima do 24.07.2014.

 

Organizator: HPD “PLANIK“ – Poreč

VODIČI: Nino Salih 091 143 1936 i Goran Šepić 099 44 00 409

Fotografije

021

Arhiva vijesti