Planinarska oprema

Obuća i odjeća na tebi

 

PLANINARSKE CIPELE (GOJZERICE). Pri kupnji gojzerica izaberi jedan do dva broja veće, tako da u njima ima mjesta za bar dvije čarape. Džon pravih gojzerica ima na sebi žutu ovalnu oznaku na kojoj piše »vibram«.

 

ČARAPE-jedan par pamučnih i bar jedan par vunenih debljih dokoljenki - dva ili tri para čarapa se ne nose samo zbog hladnoće, nego i za zaštitu noge od žuljeva.

HLAČE-pumperice (lastex, samt) ili obične hlače (traperice, samterice).

FLANELSKA KOŠULJA, PAMUČNA MAJICA KRATKIH RUKAVA. GAĆE I POTKOŠULJA - izbjegavaj sintetiku prilikom kupnje rublja jer o vrsti materijala znatno ovisi koliko ćeš se oznojiti na usponu!

VJETROVKA, JAKNA, PULOVER, VESTA-za zaštitu od vjetra i hladnoće. Također, imaj na umu da se toplina tijela bolje čuva većim brojem tanjih slojeva odjeće negoli malim brojem debelih slojeva.

SADRŽAJ NAPRTNJAČE NAPRTNJAČA (RUKSAK). Bitno je da dobro prianja uz leđa, a dobro je da ima više džepova i pretinaca. HRANA dovoljna za duljinu izleta i malo rezervne.

ČUTURA, plastična boca ili zimi termos-boca sa zaslađenim čajem, Cedevitom ili običnom vodom.

REZERVNA POTKOŠULJA, KOŠULJA I ČARAPE-odjeća u koje ćeš se presvući kad budeš mokar od znoja, kiše.KIŠOBRAN ILI KABANICA za zaštitu od kiše i snijega. NOVČANIK (S NOVCIMA), OSOBNA I PLANINARSKA ISKAZNICA ZEMLJOVID(I); KOMPAS; SAT; LETAK S PLANOM IZLETA; TRANSVERZALNI VODIČ KAPA - ljeti za zaštitu glave od utjecaja sunca, a u zimskim uvjetima za zaštitu od vjetra i hladnoće. ŠTAPOVI za hodanje (»teleskopski« tj. složivi) ili ski-štapovi. Oslanjajući se na štapove čuvaš svoja voljena koljena. KUTIJA SA SITNICAMA »KOJE ŽIVOT ZNAČE« - NOŽ (švicarski nož i nožić za jelo), ŽLICA, OTVARAČ ZA KONZERVE, BATERIJSKA SVJETILJKA (koja svijetli), TOALET-PAPIR, TELEFONSKA KARTICA (može i mobitel), NOVINSKI PAPIR, ŠPAGA, TABLETE PROTIV BOLOVA i sl. PRIBOR ZA PRVU POMOĆ - slična takva kutija u kojoj se nalaze sterilni zavoji, gaza, sredstva za dezinfekciju, »mikropor«-.aster i lijekovi ASTROFOLIJA - zaštitna folija za očuvanje tjelesne topline u slučaju nesreće i dugotrajnog mirovanja na otvorenom FOTO-APARAT