STAZA 7 SLAPOVA

20.10.2017. 17:33

PJEŠAČENJE POD NAZIVOM  „UPOZNAJMO STAZU 7 SLAPOVA“

DANA 21.10.2017.(SUBOTA)

Za stazu 7 slapova možemo definitivno reći da je najljepša i najatraktivnija staza u Istri ali i daleko šire. Prikazana je i u njemačkim planinarskim vodičima. Kako bi vas upoznali s njom, vodimo vas na pješačenje. Obzirom da postoji mogućnost lakših i težih tura, oformit ćemo tri grupe za osobe svih uzrasta i kondicija.

Sve grupe kreću s istog mjesta a to je parkiralište kod vatrogasaca i to sljedećim redosljedom:

 

GRUPA A. – najduži dio – staza je duga oko 15 kilometara i potrebno je 5-6 sati ovisno od zaustavljanja i kondicije učesnika. Na jednom manjem dijelu staze se koriste sajle za penjanje. Trasa je: parkiralište, Tombasin, Komarov most, slapovi: Zagon i Bačva; penjalište Slonove surle, Plavo jezero te slapovi Vela i Mala peć, Napoleonov most, zaseok Kotli i njegovi slapovi te u povratku Zelenšćak i Grjok. Usput se prolazi uz napuštena naselja Glistonija i Šćaveti te selo Kuhari a u povratku Pengari. U Kotlima će biti pauza za marendu iz ruksaka. U povratku tri puta prelazimo Mirnu. POLAZAK JE U 9,00 SATI SA PARKIRALIŠTA.

 

GRUPA B. – kraći dio – staza je duga oko 6 kilometara i potrebno je oko 3-4 sata ovisno od zaustavljanja i kondicije učesnika. Na jednom manjem dijelu staze se koriste sajle za penjanje. Trasa je: parkiralište, Tombasin, Komarov most, slapovi: Zagon i Bačva; penjalište Slonove surle, Plavo jezero te slapovi Vela, Mala peć i Grjok. Povratak preko Pengari i Tombasina. U povratku tri puta prelazimo Mirnu. Kod Male peći je pauza za marendu iz ruksaka. POLAZAK JE U 10,00 SATI SA PARKIRALIŠTA.

 

Grupa C. – najkraća varijanta staze – staza je duga oko 5 kilometara i potrebno je oko 2-3 sata ovisno od zaustavljanja i kondicije učesnika. Prolazimo desnom obalom Mirne prema Tombasinu te dalje ispod Pengari prema Grjaku. Tri puta prelazimo Mirnu. Kod Grjaka je pauza za marendu iz ruksaka te polazak istom stazom nazad. Prolazimo pored kapelice Sv. Lucija te stazom ispod Pengari do parkirališta. POLAZAK JE U 10,15 SATI SA PARKIRALIŠTA.

 

Potrebno je ponijeti: hranu, piće, zaštitu od sunca; obući se slojevito a na noge obuti čvrstu obuću. U ruksak također staviti rezervne majice, mali ručnik i čarape.

 

NAPOMENA: NA SVIM STAZAMA MOŽE BITI KLISKO TE VAS MOLIMO ZA MAKSIMALNI OPREZ. PJEŠAČI SE NA VLASTITU ODGOVORNOST.

OBAVEZNO SLUŠATI SAVJETE VODIČA!

Arhiva vijesti