Vipava - Ferrata penjanje (zahtjevno) - Nedjelja 28.04.24.

19.04.2024. 17:39

Gradiška tura (Furlanova i Otmarjeva ferrata)

Na izlet ferrata se ide osobnim automobilima kako bi izbjegli vremenska ograničenja. 

Prilagodit polaske autima da se svi nađemo u 07:50h kod benzinske Petrol Kozina; ona na autocesti ( https://maps.app.goo.gl/G9xzcZ4vfVNJ3jZbA ).
Koridor obala >>> Umag će startat u 7:00h
Koridor unutrašnjost >>> Buzet će startat u 07:10h

PLAN PUTA :

Nakon okupljanja na benzinskoj Kozina nastavljamo prema Nanosu gdje skrećemo prema Novoj Gorici. Izlazimo na izlaz Vipava nakon cca 12 km. Od Vipave imamo još nekoliko kilometara do Gradišča pri Vipavi odakle je početak naših uspona i ferrata. 

 

Prije polaska slijedi oblačenje, provjera ferrata opreme, kratke upute za korištenje opreme i ponašanja na ferratama, grupiranje u grupe koje će definirat Vodič i start usponom do početka ferrate. (cca 30min).

 
Furlanova ferrata je lakša i tu ćemo svi proći. Nakon nje planinari koji ne žele na težu – Otmarjevu – mogu direktno planinarskom stazom do križa, odnosno vrha Gradiške ture gdje čekaju ostale. Ostali se kratko spuštaju do početka Otmarjeve i penju ferratom do vrha Gradiške ture. Pauza kod križa i ručak iz ruksaka uz prekrasan pogled na Vipavsku dolinu. Slijedi spust do parkinga koji je u početnom dijelu strm...    

Penjanje po Furlanovoj oko 1,5 h

Penjanje po Otmarjevoj oko 2 h

Trajanje ture sa pauzama i silaskom cca 5 sati koji najviše ovise o sposobnosti grupe.

OPREMA: planinarska, prilagođena vremenskim uvjetima (gojzerice, zaštita od atmosferilija, sunčane naočale,...).
OBAVEZAN Ferrata set za penjane  (tj. sigurnosni pojas, samoosiguravajuči Y, kaciga, rukavice).

TEHNIČKA ZAHTJEVNOST: zahtjevna staza (uporaba ferrata seta).
KONDICIJSKI: zahtjevno (treba imat snage u rukama i NE bojat se visine).

VODIČ: Marino Baćac +38598219447,  Pomočni Maglica, Brdar

Troškovi kotizacije: 7€

Uplatiti na račun Društva HR29 2380 0061 1400 07662

POZIV NA BROJ: 99

OPIS PLAĆANJA: KOTIZACIJA VIPAVA FERRATA, IME i PREZIME

 

PRIJAVE NA LINK:  https://forms.gle/WHGKWNFAcPM3wjhZ6

 

Prijava se smatra važečom sa uplatom kotizacije.

 

Prijave primamo do max broja osoba koje procjenimo da će radi sposobnosti i atmosferija taj dan moći na siguran način odradit grupno penjanje ferratom.               

NAPOMENA: postoji mogućnost iznajmljivanja ferrata kompleta bez rukavica (na recepciji autokampa i to samo nekih 7 kompleta + još nešto što imamo mi), ali ako imate mogučnost probajte ga posuditi ili najbolje kupiti svoj osobni.

Izlet je organiziran za članove HPD „Planik“ Umag koji ujedno imaju i prednost upisa na izlet, ako ima slobodnih mjesta mogu i osobe iz ostalih PD koje imaju uplaćenu članarinu u HPS-u za tekuću godinu. Prijavom sudionik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevnosti izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik mora poštovati upute i odluke vodiča. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič može promijeniti plan, satnicu ili otkazati izlet.

Arhiva vijesti