JEDNODNEVNI PLANINARSKI IZLET: RISNJAK 2. srpnja 2023.

29.06.2023. 19:22

Umjesto slovenskog visokog gorja, zaleđe Rijeke…

Platak – Cajtige – Schlosserov dom – Risnjak i natrag. A možda i još štogod....

 

 

 

Okupljanje u LUPOGLAVU, NA ŽELJEZNIČKOM KOLODVORU. Dogovor o prijevozu (grupiranje po autima) i u 7.00 pokret prema Platku.

Krećemo od Malog doma Platak (Planinarski dom „Sušak“ – 1.127 mnv) nakon kave, wc-a,...

Krećemo od Doma kroz šumu i preko obronaka Radeševa (uz kraća zaustavljanja) dolazimo do Cajtiga (najvišeg prijevoja i najvećeg proširenja na risnjačkoj cesti). Skrećemo na uzak šumski put koji nas vodi prvo do Schlosserovog doma (1.418 mnv), a potom i do vrha, Velikog Risnjaka (1.518 mnv).

Planinarski dom “Dr. Josip Schlosser Klekovski” građen je od 1931. do 1932. god. Otvoren je društvenom svečanošću 18. rujna 1932. god. Od otvorenja pa do današnjih dana na Planinarskom domu izvršeno je čitav niz obnova. Zadnja veća obnova dovršena je 1988. god. kada Dom poprima današnji izgled. Domom su upravljale planinarske organizacije sve do 1991. god. kada prelazi pod upravu Nacionalnog parka “Risnjak”, pod kojom se nalazi i danas. Zadnjih otprilike godinu dana je zatvoren.

Dolaskom do Doma nastavljamo dalje te se kroz makiju i krš, a uz povremenu pomoć sajli, penjemo na sam vrh masiva Risnjaka – na Veliki Risnjak (1.528 mnv).

Veliki Risnjak jedan je od najslikovitijih hrvatskih vrhova. Drugi je po visini u Gorskome kotaru, 6 metara je niži od Bjelolasice. Na vršnoj stijeni je 1952. uklesan natpis u spomen Schlosseru i Vukotinoviću, istraživačima prirode Risnjaka. Cijelo područje Risnjaka odlikuje se bogatom i raznolikom florom i zanimljivim životinjskim svijetom, te je stoga zaštićeno kao nacionalni park. Naziv je dobio po risu, jednoj od velikih zvijeri koja obitava na tome prostoru.

Vidik s vrha otvoren je na sve strane. Dobro se vide Riječki zaljev, Krk, Učka, Ćićarija, Snježnik, slovenski Snežnik, Lokvarsko jezero, Bjelolasica, Velebit, a na sedlu ispod vrha Schlosserov dom.

Nakon uživanja u vrhu (pečatiranja planinarskog dnevnika – pečat je na stijeni), vraćamo se natrag istim putem – prvo do Schlosserovog doma (gdje radimo dulju pauzu i marendamo), a potom i do naših automobila (oko 18 sati, ovisno o veličini grupe).

Težina: tehnički lagana do Schlosserovog doma; kasnije srednje zahtjevna (sajle - tko ne želi ići na vrh, može ostati pored Doma); kondicijski srednje zahtjevna staza.

Prijevoz: osobnim automobilima. Putnici participiraju u troškovima puta.

Oprema: normalna planinarska, prilagođena ljetnome planinarenju (gojzerice, štapovi; osobna iskaznica, važeća planinarska iskaznica, zdravstvena iskaznica,…); zaštita od sunca, vjetra, kiše; osnovna prva pomoć.

Troškovi: prijevoz; 4,00 € kotizacija; 10,00 € za ulaznicu u NP. 

Iznos kotizacije molimo uplatiti na račun Društva:

HR29 2380 0061 1400 07662, POZIV NA BROJ: 99, OPIS PLAĆANJA: KOTIZACIJA ZA RISNJAK, IME PREZIME

Hrana i piće: iz ruksaka; paziti na dovoljnu količinu tekućine. Po povratku moguć obrok u Malom domu.

Prijava vodiču: do subote, 1. srpnja 2023 u 14.00 sati na https://forms.gle/h9u1mTuD2HstA1nj7 .

Napomena: Izlet je organiziran za članove HPD „Planik“ Umag i/ili osobe koje imaju uplaćenu članarinu u HPS-u za tekuću godinu. Prijavom sudionik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevnosti izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.

Sudionik mora poštovati upute i odluke vodiča. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič može promijeniti plan, satnicu ili otkazati izlet.

 

 

Arhiva vijesti