Katamaranom na Otok Unije (jednodnevni izlet) nedjelja 26.05.2024.

13.05.2024. 13:04

Otok Unije je površine 16,77 km² s razvedenom 36,6 km dugom obalom. Rubne točke otoka su rtovi Vnetak, Arbit, Vele stine, Lokunji i Maračol. Najviša točka otoka je vrh Kalk (138 m). Na otoku je plodno polje s izvorom pitke vode. Pretpostavlja se da je to polje otoku dalo ime. Grčka riječ heneios i latinska nia znače "polje" ili "u polje". Jedino naselje, Unije, leži na zapadnoj obali otoka. Stanovništvo se pretezno bavi  turizmom, maslinarstvom, ovčarstvom.

 

Prijevoz: osobnim autom, preporuka za parking u Puli je kod Raiffeisen Banke, autobusnog kolodvora (ali su tamo mjesta ograničena)... ili parkinzi koji se plačaju >>> direkt pred trajekt, Karolina, Mandrač...

Katamaran polazi iz Pule u 7.00h i ne čeka nikoga, treba doći barem 20 minuta ranije u pristanište radi ukrcaja. (Umag okupljanje 05:25h i start 05:30 sa Lidl parkinga. Ostali gradovi prilagoditi se satnici.)

Cijena povratne karte katamarana iznosi 17,26€. Karte je moguće kupiti preko interneta što je preporuka da se izbjegnu gužve i to putem web adrese https://krilo.aktiva-info.hr/ (svaki smjer se kupuje zasebno 2x8,63€),ili eventualno na brodu prije polaska.

 

PLAN PUTA :

Na Unije stižemo oko 8:10h.

Nakon okupljanja i prebrojavanja krećemo prema najvišem vrhu otoka, Kalk 138 m/nv. Do vrha i nazad je oko 3 sata pješačenja. Po povratku krećemo prema sjevernom dijelu otoka gdje se možemo okupati, a nakon toga planinarskom stazom hodamo prema zapadu do Velih stijena (Bijele stijene), oko 2.5h hodanja.

Zatim se kružno vraćamo u mjesto Unije, odnosno pristanište. Ostaje vremena za kupanje ili ručak u restoranu.

Katamaran kreće s Unija u 19.30h i u Pulu stižemo oko 20:45h.

 

Duljina staze: cca 11km sa 250m visinske razlike. Staza je kamenita i doista planinarska, nije šetnica.

Vrijeme hodanja: cca 5-6 sati.

Zahtjevnost staze: Tehnički nezahtjevno, kondicijski nezahtjevno

Oprema: duge hlače (radi oštrog otočnog raslinja), gojzerice, štapovi, zaštita od sunca... + kupaći  kostim i ručnik  za one koji se planiraju kupati.

Hrana iz ruksaka. Uzeti sa sobom bar 3 litre vode u ruksak.

Postoji i mogućnost ručka na otoku, gdje je otvoren jedan restoran i slastičarnica.

Vodič: Natalija Štimac (098 343383)

 

Troškovi kotizacije: 5€

Uplatiti na račun Društva HR29 2380 0061 1400 07662

POZIV NA BROJ: 99

OPIS PLAĆANJA: KOTIZACIJA UNIJE, IME i PREZIME

 

PRIJAVE NA LINK:  https://forms.gle/LzC4kcicVVEuL3479

 

Prijava se smatra važečom uplatom kotizacije.

 

Izlet je organiziran za članove HPD „Planik“ Umag i/ili osobe koje imaju uplaćenu članarinu u HPS-u za tekuću godinu.

 

Prijavom sudionik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevnosti izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik mora poštovati upute i odluke vodiča. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič može promijeniti plan, satnicu ili otkazati izlet.

Arhiva vijesti