Nedjelja, 16. srpnja 2023., planinarski izlet na Veliki i Mali Planik

10.07.2023. 16:11

Što je bilo prije, koka ili jaje...?

Što će biti prije, Veliki ili Mali Planik...? ;-)

 

 

Dolazimo osobnim automobilima u Brgudac. Okupljanje od 6:45 sati, krećemo hodati u 7:00 sati.

Početna točka uspona je Brgudac koja je na 747 m nadmorske visine. „Kozjom“ stazom krećemo šumom prema Koritima, gdje stižemo za oko 40 min.

Korita su smještena na livadi na 1.010 mnv ispod Brajkove stijene (1.092 mnv) i sastoje se od deset masivnih drvenih korita u čijem je podnožju poveća lokva bogata biljnim i životinjskim životom. Nekad su korita služila za napajanje stoke, a na poučnoj ploči piše i da su nekad žene nosile pitku vodu čak u Brgudac. Čak i u sušnom razdoblju voda izvire i prelijeva se iz korita u korito. U listopadu 2011. godine korita su obnovljena i napravljena drvena.

Nakon kratke pauze krećemo prema Velikom i Malom Planiku (ili obratno). Nakon okrijepe (marenda iz ruksaka) i odmora vraćamo se na polazište u Brgudac.

Težina: tehnički lagana, kondicijski srednje zahtjevna. Ukupno oko 7 sati hoda (s pauzama). Duljina staze je oko 10 km; staza je kružna.

Oprema: normalna planinarska, prilagođena ljetnome planinarenju (gojzerice, štapovi; osobna iskaznica, važeća planinarska iskaznica, zdravstvena iskaznica,…); zaštita od sunca, vjetra, kiše; osnovna prva pomoć.

Hrana i piće iz ruksaka te u Planinarskoj kući „Korita“ ako bude otvorena.    

Troškovi: 3,00 € kotizacija. Iznos kotizacije molimo uplatiti na račun Društva:

HR29 2380 0061 1400 07662, POZIV NA BROJ: 99, OPIS PLAĆANJA: KOTIZACIJA ZA VELIKI PLANIK, IME PREZIME

Prijave: na poveznicu https://forms.gle/9eBNoqDf8518dRg58 do petka, 14. 7., u 18.00 sati.

Vodič na stazi: Mario Hreljak (u slučaju potrebe za dodatnim info, kontaktirati ga na 091 695 0663.

Napomena: Izlet je organiziran za članove HPD „Planik“ Umag i/ili osobe koje imaju uplaćenu članarinu u HPS-u za tekuću godinu. Prijavom sudionik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevnosti izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.

Sudionik mora poštovati upute i odluke vodiča. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič može promijeniti plan, satnicu ili otkazati izlet.

Arhiva vijesti